Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek.

Főoldal » Középiskola » Matematika
533
Eltudná valaki magyarázni?
Előre is köszönöm!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
Nullával osztani értelmetlen, tehát amikor a nevezőben 0 van, ott nincs értelmezve a kifejezés.

6a)
Az `1/x` tud "veszélyes" lenni, x=0 esetén lenne 0-val osztás. Tehát x=0 esetén NEM értelmezhető a kifejezés, minden más valós számra igen.
A megoldás tehát ez:
`x in RR \\ {0}`
Ez a jelölés azt jelenti, hogy "x eleme (`in`) annak a halmaznak, amit úgy csinálunk, hogy a valós számok halmazából (`RR`) kivonjuk (`\\`) az egy szem nullából álló halmazt (`{0}`)".

6d)
Itt az első nevezőben `7x` van, ami `x=0` esetén lesz nulla, tehát ott nincs értelmezve a kifejezés.
Aztán a `2x+5` nevező `x=-5/2` esetén lenne nulla, ott sincs értelmezve.
Aztán a `3+2x` nevező `x=-3/2` esetén lenne nulla, ott sincs értelmezve.
Tehát a kifejezés ezeken az x-eken értelmezett:
`x in RR \\ {-5/2; -3/2; 0}`
Érthető a jelölés is?
1

7)
Itt nem tudom, mit kell magyarázni, egyszerűen írd be a betűk helyébe a megadott értéket és számold ki.
Pl. 7a)
`(x-2)/x-5/x = (1-2)/1-5/1=-1-5=-6`

stb.
1