Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek házi feladat

Főoldal » Középiskola » Matematika
597
Köszönöm előre is a megoldásokat! A függvényt ezek a szempontok alapján kell jellemezni: Df, Rf, zérushelye, szélső értéke, maximuma, maximum értéke, minumuma, minimum értéke, menete
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Szia!

Ez egy lineáris függvény (egyenes). Szigorúan monoton nő (sztem erre vonatkozik a fv. menete)
Df=[-4;5] ez meg van adva.
Mivel a függvény szig. mon. nő, ezért a minimuma az értelmezési tartomány alján, a maxumuma az értelmezési tartomány tetején lesz. Ezért megnézzük ezekben a pontokban a függvényértékeket.
Minimumhely: x=-4
Minimumérték: f(-4)=-4-4=-8
Max.hely:x=5
Max.érték: f(5)=5-4=1
Innen az értékkészlet:
Rf=[-8;1]
Zérushely:
x-4=0
x=4
Annyit még érdemes megnézni, hogy ez benne van-e az értelmezési tartományban, és igen, bennevan, tehát ez a zh.
1