Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

SOS!!!!!!

1450
gy középiskolába 620 tanuló jár. Az iskolasiákbizottsága az iskolanapra három kiadványt jelentetett meg: Diákok Hangja Iskolaélet Miénk a suli.
Később felmérték , hogy ezeknek a kiadványoknak milyen volt az olvasottsága az iskola tanulóinak körében.
A diákok Hangját a tanulók 25% a , az Iskolaéletetb 40% a , a Miénk a suli kiadványt 45% a olvasta. Az első két kiadványt a tanulók 10 % a , az első és a harmadik kiadványt 20 % a , a másodikat és a harmadikat 25% a mindhármat pedig 5% a olvasta. Hányan olvasták mindhárom kiadványt ? A halmazábra az egyes kiadványokat elolvasott tanulók létszámát szemlélteti. Írja be a halmazábra mindegyik tartományába az oda tartozó tanulók számát. Az iskola tanulóinak hány százaléka olvas legalább az egyik kiadványt ?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Alapvetően ezeknél a feladatoknál mindig a halmaz belsejéből a külseje felé kell haladni, megpróbálom a lépéseket színekkel ábrázolni neked:) Először is beírod a 3 kör metszetébe, hogy 5 %, ez biztos. Utána azt írja a feladat, hogy 10% az, aki az első két kiadványt olvasta, tehát az első két kör metszetében összesen 10%-nak kell szerepelnie. Ez a metszet két részből áll (a halmaz közepe, illetve az a rész, ami csak az 1-es és a 2-es kör metszete), az egyik része üres a másikban 5% van. Tehát az üres rész nagyságát úgy kapod meg, hogy 10-5=5%. Ha ugyanezt megteszed a többi metszettel is, akkor az eddig üresen hagyott részekre 5%, 20% és 15% fog kijönni. Ezután nincs más hátra, minthogy megnézed a köröket egyenként, hogy mennyi a bennük szereplő százalékok összege. Ha az elsőt vesszük, ott 5+5+15, ami pont 25%, tehát az üres részre 0% kerül, ami azt jelenti, hogy csak az első kiadványt senki nem olvasta. Csak a második kiadványt 10% (40-(20+5+5)), csak a harmadikat pedig 5% (45-(15+5+20) olvasta. Ez összesen 60%, vagyis a tanulók 40% nem olvasott el semmit! Remélem tudtam segíteni!:)
0