Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Add meg a következő számok tört alakjának legegyszerűbb alakját:

Főoldal » Általános iskola » Matematika
1162
0,2
1,5
2,3
2,25
0,125
1,78
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Mindegyik véges tizedestört átírható könnyedén törtalakba csak a kiejtésük szerint:

0,2 = "nulla egész kettő tized'= 0 + 2/10 = 2/10, ezt a törtet tudjuk egyszerűsíteni 2-vel, így lesz belőle 1/5.
1,5 = "egy egész öt tized" = 1 + 5/10 = 10/10 + 5/10 = 15/10, ez 5-tel egyszerűsítve 3/2-et ad eredményül.
2,3 = "kettő egész három tized" = 2 + 3/10 = 20/10 + 3/10 = 23/10, ez nem egyszerűsíthető tovább.
2,25 = "kettő egész huszonöt század" = 2 + 25/100 = 200/100 + 25/100 = 225/100, ezt 25-tel tudjuk egyszerűsíteni, és 9/4-et kapunk.
0,125 = "nulla egész százhuszonöt ezred = 0 + 125/1000 = 125/1000, 125-tel egyszerűsítve = 1/8.
1,78 = "egy egész hetvennyolc század" = 1 + 78/100 = 100/100 + 78/100 = 178/100 = 89/50.
0