Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Soss

Főoldal » Középiskola » Kémia
338
Eg kis segítség kellene.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

2
Szia!

Egy példa: 1. egyenlet: CaO (oxid) + H₂O = 2 Ca(OH)₂ (bázis),
2. egyenlet: Ca(OH)₂ + 2 HCl = CaCl₂ (só) + 2 H₂O,
3. egyenlet: CaCl₂ + 2 KOH = Ca(OH)₂ (bázis) + 2 KCl ,
4. egyenlet: Ca(OH)₂ = CaO (bázisos oxid) + H₂O (erős hevítéssel),
5. egyenlet: 2 CaO + C = 2 Ca (kinyerhető fém) + CO₂ ! :)

Lehet talán utóbbit alumíniummal is végezni (aluminotermiás reakció):
3 CaO + 2 Al = Al₂O₃ + 3 Ca, lesz ekkor a felírható folyamat! :)

Következő feladat megoldása:
1,5 mol NaOH az éppen : m(NaOH)= 40×1,5 = 60 gramm, ezt oldottuk fel 140 gramm vízben. Az oldatunk (60+140)= 200 g, tehát a NaOH tömegrész-aránya: (60/200)= 0,3, vagy másképpen kifejezve épp 30 tömeg%. :)
0

Nagyon szépen köszönöm
0