Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek

Főoldal » Középiskola » Matematika
694
Egyszer már feltettem a képet, de felteszem mégegyszer, mert igazából nem tudom hogy mi alapján számoljuk ki. A második képen melyik az amelyiket használom hozzá?

Ki kell számolni az x szakasz hosszát.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Egyik se kell a szögfüggvények közül!
Ez sima Pitagorasz.
A háromszög ismeretlen oldalát (ami a bal oldalon van) jelöljük b-vel.
Pitagorasz a nagy háromszögben ez: `(5+7)^2 + b^2 = 13^2`
Ebből kijön `b^2` értéke: `b^2 = 13^2 - 12^2`

Aztán a kis háromszögben a Pitagorasz ez: `5^2+b^2=x^2`
Vagyis `5^2+13^2-12^2 = x^2`
`x = sqrt(25+169-144)`
stb. számold ki.
0