Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Mértani sorozat

Főoldal » Középiskola » Matematika
812
egy mértani sorozat első 7 tagjából az első 3 elem összege 26, az utolsó 3elem összege 2106. Mennyi a hét tag összege?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
`a_1+a_2+a_3 = 26`
`a_5+a_6+a_7 = 2106`
Tudjuk, hogy `a_5=a_1*q^4` és ugyanígy `a_6=a_2*q^4` stb.
Ezért `2106=26*q^4`
`q^4=81`
`q=3`

`26 = a_1+a_2+a_3 = a_1+a_1*q+a_1*q^2 = a_1+a_1*3+a_1*9 = 13a_1`
`a_1=2`

Ebből már könnyen kiszámolod `a_4`-et, aztán adj össze mindent...
0