Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Pitagorász tétel

Főoldal » Középiskola » Matematika
570
Sziasztok. Segitsegeteket szeretném kérni hogy itt hogyan kell kiszámolnom az x- et?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Nevezzük el y-nak a bal oldali oldalt.
Ekkor a nagy háromszögnek ismerjük az átfogóját (13) és az egyik befogóját (5 + 7 = 12)
Ekkor felírhatjuk a nagy háromszögre a Pitagorasz-tételt:
y² + 12² = 13²
y² + 144 = 169
y² = 169 - 144
y² = 25
y = 5

Megkaptuk az y oldalt, most írjuk fel a Pitagorasz-tételt a kis háromszögre:
5² + 5² = x²
50 = x²
√50 = x
0