Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

S.O.S! Kémia 7 osztály

Főoldal » Általános iskola » Kémia
478
Dióhéjban annyi, hogy amikor még az I félévben vettük, akkor hiányoztam két hetet és semmit sem értettem. Most pedig házi feladatként ezt kaptuk, én pedig nem tudom mit hova és miért kell oda csoportosítani. Valaki tudna segíteni? Előre is köszönöm
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
elektron neutron izotópok külsőhéjak periódus periódusos rendszer elektronszerkezet atommag
0
Általános iskola / Kémia

Válaszok

3
Szia!

Tudok küldeni kidolgozott kémia feladatokat két könyvből, ami a segítségedre lehet! Van egy 7. osztályos és egy 8. osztályos könyv pdf-ben, kidolgozott feladatokkal. A feladatok a könyvek elején vannak és hátrább a megoldások! :)
Esetleg küldjem el ezeket? Ha adsz egy email-címet, pdf-ben el tudom juttatni hozzád ezeket a kémia kiadványokat!
Egyébként pont a 7. osztályos kémia már nem is kapható. Csak a 8.-os.

Az én címem: [email protected], ha írsz, szívesen segítek!
Üdv.: Á. Csaba kémia, matematika korrepetáló Debrecenből (46 éves)

Ui.: Én most a feladatot nem csinálom meg, mert az sok időbe telne.
0

Sorrendben:
1. 12-es tömegszámú szénatom: 6 db proton, 6 db elektron, (12-6)=6 db neutron;
2. oxigénatom: 8 db proton, 8 db elektron, (18-8)= 10 db neutron;
3. klóratom: 17 db proton, 17 db elektron és (35-17)= 18 db neutron;
4. hidrogénatom: 1 db proton, 1 db elektron és nulla (1-1) db neutron;
5. héliumatom: 2 db proton, 2 db elektron és (4-2)= 2 db neutron;
6. 13-as tömegszámú szénatom: 6 db proton, 6 db elektron és (13-6)= 7 db neutron;
7. 3-as tömegszámú H-atom: 1 db proton, 1 db elektron és (3-1)= 2 db neutron;
8. nitrogénatom: 7 db proton, 7 db elektron és (14-7)= 7 db neutron;
9. 16-os tömegszámú O-atom: 8 db proton, 8 db elektron és (16-8)= 8 db neutron;
10. fluoratom: 9 db proton, 9 db elektron és (19-9)= 10 db neutron;
11. 2-es tömegszámú H-atom: 1 db proton, 1 db elektron és (2-1)=1 db neutron;
12. 17-es tömegszámú O-atom: 8 db proton, 8 db elektron és (17-8)= 9 db neutron;
13. 37-es tömegszámú klóratom: 17 db proton, 17 db elektron és (37-17)= 20 db neutron!

Ezek mindegyike 1-1 darab adott atomra vonatkoznak! :)
Innen már remélem sikerül megoldani a feladatot (beírni a helyekre az adott atomokat)! :)
0

Szia!

Még annyi, hogy pl. a 12-es, 13-as tömegszámú szenek egymás izotópjai. (Felső indexben van a 12, 13.)
Ugyanígy izotópok vannak a hidrogénnél, oxigénnél és a klórnál is! :)

Ha az alsó index egy atomon belül megegyezik (pl. O-atom), akkor a külső héjon az elektronok száma azonos.

A főcsoportok a periódusos rendszerben a függőleges oszlopokban egymás alatt elhelyezkedő elemeket jelentik, de egyben tekintve az összes elemet.

A periódusok pedig a periódusos rendszerben a vízszintes sorokban levő egymás mellett elhelyezkedő elemeket (azokat egyben tekintve) jelentik. :)

Most már így remélem tényleg meg tudod oldani a feladatot teljesen (nemcsak az első hármat vizsgálva) ! :)



0