Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kombinatorika

Főoldal » Középiskola » Matematika
577
A 177 és 178-as feladatokban lenne szükségem segítségre.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
177)
A végén lesz majd egy valószínű könnyebben érthető magyarázat...

Azt, hogy van benne valami (egy vagy több valami), úgy tudjuk a legkönnyebben kiszámolni, ha az összes lehetőségből kivonjuk azt, hogy nincs benne egyetlen egy sem abból a valamiből.

Kezdjük kicsit messziről:

- `Z` = Van benne piros vagy ász:
Összes lehetséges 8-lapos leosztás: `((32),(8))`
Nincs benne se ász, se piros: `((21),(8))`
Ellenkezője: Van benne csak ász (`Á`), vagy csak piros (`P`), vagy mindkettő (`X`): `Z = ((32),(8))-((21),(8))`

- `Á` = csak ász: Piros nélküliek között van egy vagy több ász:
Összes piros nélküli leosztás: `((24),(8))`
Piros nélküli, és nincs benne ász: ez persze ugyanaz, mint a 'se ász, se piros': `Á=((21),(8))`
Nincs piros, de van benne egy vagy több ász: `((24),(8))-((21),(8))`

- `P` = csak piros: Ász nélküliek között van egy vagy több piros:
Összes ász nélküli leosztás: `((28),(8))`
Ász nélküli, és nincs benne piros se: ez is volt már: `((21),(8))`
Nincs ász, de van benne egy vagy több piros: `P=((28),(8))-((21),(8))`

Akkor pedig az, amiben van ász is és piros is:
`X = Z - (Á+P) = ((32),(8))-((21),(8))-((24),(8))+((21),(8))-((28),(8))+((21),(8))`
`X = ((32),(8))-((24),(8))-((28),(8))+((21),(8))`

------
Máshogy fogalmazva:
Az összes leosztásból `((32),(8))` hagyjuk ki azokat, amikben nincs piros `((24),(8))`, aztán azokat is, amikben nincs ász `((28),(8))`. Viszont ezzel duplán hagytuk ki azokat, amikben nincs se piros se ász `((21),(8))`, úgyhogy ezt adjuk vissza hozzá.
Módosítva: 8 éve
0

178)
a) Legalább egy: megint azt érdemes csinálni, hogy az összesből kihagyjuk azokat, amikben nincs egy sem:
`((32),(8)) - ((24),(8))`

b) 0, 1, 2 vagy 3 hetes: Hagyjuk ki azokat, amikben mind a 4 hetes benne van:
`((32),(8)) - ((28),(4))`

c) zöld hetes: ez könnyű. Azt a lapot rakjuk le előre, a maradék 7 meg lehet bármi a maradék 31-ből:
`((31),(7))`

----
Ha valamelyik nem tiszta, kérdezz rá, elmagyarázom.
Persze a 177-esben is...
Módosítva: 8 éve
0