Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek

Főoldal » Általános iskola » Matematika
1981
Melyik a hamis?
A a legkissebb háromjegyű páratlan számban a számjegyek szorzata 1.
B a legkissebb négyjegyű szám 999-cel nagyobb a legkissebb háromjegyű számnál
C 999 db háromjegyű szám van
D 10 darab olyan háromjegyű szám van amelyben a számjegyek összege 3.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

3
A: A legkisebb háromjegyű páratlan szám a 101. 1*0*1=0 0≠1 Tehát ez hamis.

B: A legkisebb négyjegyű szám az 1000, a legkisebb háromjegyű pedig a 100. 1000-100=900 900≠999 Tehát ez hamis.

C: 899 háromjegyű szám van, ugyanis a legkisebb a 100, a legnagyobb pedig a 999, ennek a különbsége 899. 899≠999 Tehát ez hamis.

D: Ezek a számok azok: 102, 111, 120, 201, 210, 300. Ez viszont csak hat szám. 6≠10 Tehát ez is hamis.

Ha nem tévedtem, akkor az összes hamis.
Módosítva: 4 éve
0

Szia!
Mind hamis.
a) A legkisebb háromjegyű, páratlan szám: 101, 1*0*1=0
b) Legkisebb négyjegyű szám 1000, legkisebb háromjegyű 100, különbségük 900
c) 900 darab van
d) nincs annyi, én csak hatot találtam 102,120,111,201,210,300
1

1. 101, 1*0*1=0 --- hamis

2. 1000-999=1 --- hamis

3. --- hamis

4. --- 210, 120, 300, 102, 201, 111

3 db 1es (1+1+1)
1db 2 es 1db 1 es és 1 db 0-ás (2+1+0)
1db 3-as és 2db 0-ás 1.eset- mindegyik helyre csak 1-es kerülhet, ezlért 1 lehetséges megoldás
2.eset- 1. helyre 1es vagy 2es kerül , és mindkét esetben már csak az a kérdés, hogy a maradék 2 helyiértéken hova kerül a másik 0-tól eltérő számjegy, azaz 4 négyjegyű számot tudunk előállítani.
3.eset - első helyre csak 3as kerülhet, a másik két helyre nulla, ezért egy számot tudunk előállítani

1+4+1=6 darab olyan háromjegyű szám van amelyben a számjegyek összege 3.
1