Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Hogyan kell megcsinálni ezt a szöveges matek feladatot?

Főoldal » Középiskola » Matematika
1157
A gazda kiköti a lovát a réten egy 6 m hosszú kötéllel.A ló egy nap alatt lelegeli az összes füvet, amit elér, másnap ugyanazon a réten 8 m-rel távolabb köti ki a lovat.
a., Mennyi füvet legelt le a ló a két nap alatt összesen?
b., Hány %-kal kevesebb fű jutott neki a második napon, mint az elsőn?
c., Jobban járt volna-e a ló, ha a második napon is ugyanoda kötötte volna ki, mint az elsőn, de egy 8 m hosszú kötéllel?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
a) A ló egy 6 méter sugarú körterületen tud legelészni, így 6²*π=36π=~113,1 m²-ert legelt le.

b) Az előző és a mostani kör metszi egymást, így a metszet területével kevesebb füvet legelt le. Ha összekötjük a körök középpontjait a metszéspontokkal és egymással, akkor egy rombusz kapunk, melynek oldalai 6 cm hoszzúak, egyik átlója 8 méter hosszú. Értelemszerűen az átló a rombuszt két egyenlő szárú háromszögre bontja, ahol az alap 8 méter hosszú. Ha behúzzuk az alaphoz tartozó magasságot, akkor egy derékszögű háromszöget nyerünk, ahol az átfogó 6 méter hosszú, az egyik befogó 4 méter hosszú, így a másik befogó hossza kiszámolható Pitagorasz tételével:

4² + x² = 6², ebből x= 20  adódik. Ugyanez igaz a másik háromszögben is, tehát a metszéspontok távolsága (a rombusz másik átlója) 2* 20  méter hosszú.

Szükségünk van még a kör két sugarának hajlásszögére, ehhez az előbbi derékszögű háromszögben írjuk fel a 4 és 6 méteres oldal által bezárt szög koszinuszát:

cos(α)=4/6, erre α=~48,2°-os szög adódik. Ennek kétszerese lesz a sugarak hajlásszöge, vagyis 96,4°.

Most kiszámoljuk a sugarak által közrefogott konvex körcikk területét; tudjuk, hogy az r sugarú, α középponti szögű körcikk területe r²*π*α/360°, esetünkben 6²*π*96,4°/360°=9,64π=~30,3 m². A 2* 20  méter hosszú szakasz ebből a körcikkből levág egy körszeletet és egy egyenlő szárú háromszöget, utóbbi területét az előbbi derékszögű háromszögek területe adja meg; 2*(4* 20 /2)=4* 20 =~17,9 m², tehát a körszelet területe 30,3-17,9=10,4 m². A körök metszete két ilyenből áll, így a metszet területe 20,8 m², így a második napon lelegelt rész területe 113,1-17,9=95,2 m², így az előtte lévő nap lelegelt fű (95,2/113,1)*100=~84,,2%-át legelte le, így 15,8%-kal kevesebb füvet kapott így.

c) Ebben az esetben a második napon egy körgyűrű területén legelészett. A külső kör területe 8²*π=64π=~201,1 m², ebből kivonva az első nap részét, 88 m²-t kapunk, így 7,2 m²-rel kevesebb füvet kapott volna, tehát nem járt volna jobban.
0