Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia SOS

Főoldal » Általános iskola » Kémia
400
Sűrgősen kéne, de én nem igazán értem, sötét vagyok a kémiához.. Ha valaki tudna nekem segíteni, azt nagyon megköszönném! ^^
-----------------------------------------------------------------------
A következő recept szerint készíthetünk limonádét:
Megmosunk 2 citromot, kifacsarjuk a levüket, hozzáadunk 5 evőkanál cukrot, majd botmixerrel összeturmixoljuk az egészet. Ezután hozzáadunk 1 liter vizet és összekeverjük a szörpöt.

Vegyük a víz térfogatát pontosan 1000 cm3-nek, a citromlé tömegét pedig 175 grammnak. A víz sűrűsége 1,00 g/cm3. Tudjuk, hogy a limonádé 6 tömeg%-os lett a cukorra nézve.

a) Számold ki, mekkora a tömege egy evőkanál cukornak! (A citromlé cukortartalmától tekints el!)
b) Számítsd ki, mekkora a keletkezett limonádé térfogata, ha sűrűsége 1,03 g/cm3!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Kémia

Válaszok

1
Szia!

Az oldat tömege (citromlés) 1175 gramm lett, mert 1000 cm³ víz éppen 1000 g-nyi.
a; pont: 100 g oldatban van 6 gramm cukor (ezért 6 tömeg%-os), így 1175 g oldatban (1175/100)×6 = 70,5 gramm cukor, s mivel az oldat térfogata kiszámolható (V= tömeg/sűrűség = 1175/1,03 = 1140,78 cm³ a citromlés oldat tf.-a.
5 evőkanál cukor pedig éppen 70,5 gramm, akkor 1 evőkanál ötödannyi cukrot tartalmaz: (70,5/5) =14,1 gramm lesz! :)
Tehát 1 evőkanál cukor mennyisége éppen 14,1 gramm.
b; pont: Az oldatunk térfogata 1140,78 cm³, ami körülbelül vehető 1,141 dm³-nek, azaz 1,141 liter limonádénk készült! :)

Remélem így már érthetőbb lett a feladat is! :)
0