Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Valaki segítene kicsit?

Főoldal » Középiskola » Matematika
2894
Egy számtani sorozat második tagja 24, ötödik tagja 81. Hány százalékkal nagyobb
a sorozat első 16 tagjának összege a sorozat 106. tagjánál?
b) Egy mértani sorozat második tagja 24, ötödik tagja 81. A sorozat tagjai között hány
olyan van, amelyik kisebb, mint 10 000 000?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
a.)
a2 = 24
a5 = 81
a2+3d = 81 => /d=19/
a16 = 290
S16 =((a1+a16)/2)*n => 2360
a106 = 2000
S16/a106 = 1,18 => 18%-kal.

b.)
a2=24
a5=81
24q3=81
/q=1,5/
10 000 000 = 16*1.5n //leosztunk 16-al +logaritmizálás
lg(625000) = lg(1.5) *n //leosztás lg(1.5)-el
n = 32,9 => 32 tag van ami kisebb mint 10 000 000
1

Üdv!
Igazából a b, feladat megoldása 33, hiszen a q-t (azaz a 1,5-t) nem az n-edikre kell emelni, hanem (n-1)-edikre. Ez a mértani sorozatokra vonatkozó an = a1 * q(n-1) képletből következik.

Csatoltam az érettségi megoldókulcsról is képet (mivel ez egy érettségi feladat volt), ami szintén ezt támasztja alá : ).
Módosítva: 3 éve
0