Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Egy munkát az egyik brigád 15, a másik 25, a harmadik 30 nap alatt végezne el egyedül.

Főoldal » Általános iskola » Matematika
474
Egy munkát az egyik brigád 15, a másik 25, a harmadik 30 nap alatt végezne el egyedül. Együtt kezdenek dolgozni, de néhány nap múlva a harmadik brigádot máshova helyezik. Ezután 3 nap múlva, az első brigádot is elhelyezik. Így a második fejezi be a munkát 3 nap alatt. Hány nap alatt készült el a munka?

Ezt le tudná nekem vezetni valaki?
A válaszokat előre is köszönöm.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

2
1. brigád: 15 nap alatt végzi el a munkát.
Összesen:
`15*24 = 360h`
alatt végzik el a munkát, azt mondhatjuk, hogy a sebességük
`360h`/munka

`1/360` munkát végez el óránként.

Hasonló logika alapján:

2. brigád: 25 nap: `1/600` munka/óra

3. brigád: 30 nap: `1/720` munka/óra

Haladjunk visszafelé!

A második brigád fejezi be a munkát 3 nap alatt.
Eközben:
`3*24*1/600 = 0.12` rész munka lesz elvégezve

Előtte 3 napig az első és a harmadik dolgozik, sebességük összeadódik
`3*24*(1/600+1/360) = 0.32` rész munka lesz elvégezve


Eddig összesen
`0.32 + 0.12 = 0.44` része van elvégezve a munkának.

Tehát
`1-0.44 = 0.56` rész még hátravan, amit `x` nap alatt végez el a három brigád

`x*24*(1/600+1/360+1/720) = 0.56`

Melyből
`x = 4`

Tehát a munkanapok száma:
`4+3+3 = 10`
Módosítva: 4 éve
1

Csatoltam képet.
1