Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

PLS PLS SEGITSÉG

Főoldal » Általános iskola » Matematika
1255
1.Feri 4 évvel  atalabb, mint Janka, és 5 évvel idősebb, mint a húga Dóri. Hárman együtt
26 évesek. Hány évesek a gyerekek?

2.Ali, Béla és Cili testvérek, átlagéletkoruk 12
év. Cili hat évvel idősebb, mint Béla, aki öt évvel
 atalabb, mint Ali életkorának a kétszerese. Hány
évesek a testvérek?
3.Vali négyszer annyi idős, mint Kata. 4 év
múlva azonban már csak kétszer annyi idős lesz.
Hány évesek most?
4.Ráhel és Ábel testvérek. Négy éve Ábel hatszor annyi idős volt, mint Ráhel. Öt év múlva
Ábel már csak másfélszer annyi idős lesz, mint
a húga, Ráhel. Hány évesek most?
5.Gondoltam egy számra. Ha a 9-szereséből elvesszük az 5-szörösét, 26,8-t kapunk. Melyik ez
a szám?
6.Gondoltam egy számra. Az ötszöröse 90-nel
nagyobb, mint a kétszeresénél 6-tal kisebb szám.
Melyik ez a szám?
7.Egy kétjegyű szám számjegyeinek összege 11.
Ha a szám kétszeresét elveszem a számjegyek felcserélésével kapott számból, akkor eredményül
7-et kapok. Melyik ez a szám?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

6
1,5.
1

2.
Ali=a Béla=b Cili=c
a+b+c=36
b+6=c
b+5=2a

b=c-6
c-6+5=2a -> -2a+c=1
—-
Visszahelyettesítve a b=c-6-ot
a-6+c+c=36 -> a+2c =42 (Megszorozzuk 2-vel) 2a+4c=84
—-
-2a+c=1
Egyenletet adjuk hozzá az 2a+4c =84 -hez
5c=85

c=17
b=11
a=8
1

3.
Vali most: 4x
Kati most: x

Vali 4 év múlva: 4x+4
Kati 4 év múlva: x+4

Feladat szerint az egyenlet:
4x+4 = 2(x+4)
4x+4 = 2x+8
2x = 4
x = 2

Vali most: 4x = 4*2 = 8éves
Kati most: x = 2éves
(tényleg 4szer annyi idős)

Vali 4 év múlva: 4x+4 = 4*2+4 =12éves
Kati 4 év múlva: x+4 = 2+4 = 6éves
1

6.
Legyen a szám x, ennek az ötszöröse 5x.

Ez 90-nel nagyobb, tehát ki kell belőle vonni 90-et ahhoz, hogy megkapjunk egy, a kétszeresénél hattal kisebb számot, azaz 2x-6-ot.

Egyenlet:

5x-90 = 2x-6

Egy oldalra rendezzük az ismeretlen tagokat és a konstansokat:

3x = 84
x = 28

Ellenőrizzük:
28 ötszöröse, azaz 5⋅28
= 140, ez 90-nel nagyobb e, mint a kétszeresénél, azaz 2x28=56-nál hattal kisebb szám (azaz 50). Igen.
1

7.

ab' alakú szám ahol a+b=11 'ab'=10a+b

(10b+a)-2(10a+b)=7
10b+a-20a-2b=7
8b-19a=7 mivel a+b=11 a=11-b
8b-19(11-b)=7
8b-209+19b=7
27b=216
b=8 és így a=3 tehát az eredeti szám a 38 volt.
1

Csatoltam képet.
1