Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia S.O.S.

Főoldal » Általános iskola » Kémia
405
Kivéve a 14 és 15 mert azt megtudtam oldani
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Kémia

Válaszok

1
Szia!

10. feladat: 100 g-ban van 10 g anyag (mert 10 tömeg%-os), ezért 200 g-ban kétszerannyi, 20 g anyag van.
A másik oldatnál 100 g-ban van 20 g oldott anyag (ezért 20 tömeg%-os). Összekeverés után lesz (200+100) = 300 g oldatunk, melyben lesz (20+20) = 40 g oldott anyag. Vissza következtetünk 100 g-ra, így megkapjuk, hogy a keverék hány tömeg%-os lesz: (m/m)% = (100/300)×40 = 13,33 lesz az érték! :)
A többi példát is ugyanezen az elv alapján kell végigvezetni, megoldani, azaz:
11. feladat: 600 g oldatunkban lesz (20+80) = 100 g oldott anyag, tehát (100/600)×100 = 16,67 tömeg%-os lesz a keverékünk.
12. feladat: 400 g oldatunkban lesz összekeverés után (30+40) = 70 g oldott anyag, így (100/400)×70 = 17,5 tömeg%-os lesz az elegyünk.
13. feladat: Összeöntés után a 120 g oldatunkban lesz (12+8) = 20 g oldott anyag, tehát (100/120)×20 = 16,67 tömeg%-os lesz az elegyünk.
16. feladat: 300 g oldatunk van és (20×3)= 60 g oldott anyag (pl. só,sav,lúg) van benne. Mondjuk elpárolgott "x" gramm víz, akkor (300-x) g lesz a töményebb oldat. De ebben ugyanannyi oldott anyag fog maradni, azaz 60 gramm. Tudjuk, hogy a végén ez az oldat 30 tömeg%-os lett, vagyis 100 g-jában 30 g oldott anyag lesz. Felírjuk az aránypárt a töményebb oldatra és megoldjuk "x"-re az egyenletet, így kijön az eredmény: (300-x)/100 = 60/30, ebből (300-x )= 200, azaz 100 gramm vizet párologtattunk el a hígabb oldatunkból. Ennyi csak az egész! :)

Remélem így már érthető lett az "egész" feladatsor! :)
0