Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Mol számolása

289
Holnap tz lesz kémiábol és nem nagyon értem hogykéne kiszámoln. Ha valaki eltudja mondani érthetően azt meg köszönném :)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Kémia

Válaszok

1
Szia,

számoljuk ki, hogy 36 gramm szén hány mólnak felel meg:

ha előveszed a peridósus rendszert és megkeresed a szént látod, hogy a szén bal alsó sarkában van egy 12-es ez a relatív atomtömeget jelöli, úgy is mondhatjuk, hogy 12 gramm szén atom az egy mól szénatomnak felel meg, de tudjuk, hogy nekünk 36 grammra kell meghatározni, tehát szimplán csak leosztunk 12-vel, azaz: 36/12=3 mol, tehát 36 gramm szén 3 mól szénatomnak felel meg.



most nézzük meg hogy 48 gramm oxigén hány mól:

itt először fontos megjegyezni, hogy vannak kétatomos gázmolekulák, ezek: hidrogén (`H_2`), nitrogén (`N_2`), oxigén (`O_2`) fluor (`F_2`), klór (`Cl_2`), bróm (`Br_2`), jód (`I_2`)

tehát előbb megint megkeressük az oxigént a per. rendszerben, bal alsó sarokban lesz egy 16-os, tehát 16 gramm oxigén atom egy mól oxigénatomnak felel meg, de tudjuk, hogy az oxigén két atomos molekula, szóval 32 gramm oxigén molekula lesz egy mól oxigénmolekula, de nekünk van 48 gramm oxigénmolekulánk, így : 48/32= 1.5 mol oxigénmolekula


Igazából ez ennyi, ezt még lehet bonyolítani, de nem írtad milyen szinten kell, úghogy ezt a legalapabb példát hoztam fel.

Esetleg kérdésed van, nyugodzan írj.
0