Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek 11.

Főoldal » Középiskola » Matematika
1139
Egy 15 N-os és egy 24 N-os erő hat egy pontszerű testre, az erők által bezárt szög 34.7°. Határozzuk meg az eredő erő nagyságát! Mekkora szöget zár be az eredő erő a 24 N-os erővel?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Szerkesztel egy Paralelogrammat, annak az átlója az eredő vektor. Az u,v vel jelöltek közötti szög 34,7°, tehát az u és szaggatott v közötti szög 180°-34,7° = 145,3°. Ezzel tudod felírni a koszinusztételt
Eredő vektor legyen pl f.


f² = u²+v²-2uv·cos 145,3°

u = 24

v = 15


Ha ezt kiszámolod, kijön az f=37,3.


Az f és u közötti szög:egy másik koszinusztétellel


v² = f²+u²-2fu·cos γ


Ebből kijön γ.
1