Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sürgősen kellene

Főoldal » Középiskola » Kémia
439
Mennyi kristályszódából végezhető el 196 g kénsav teljes semlegesítése?

Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

2
Szia!

A kristályszóda képlete: Na₂CO₃ × 10 H₂O, az egyenlet pedig:
Na₂CO₃ × 10 H₂O + H₂SO₄ = Na₂SO₄ + CO₂ + 11 H₂O, látható, hogy 1 mol kristályszódához 1 mol kénsav szükséges!
A kristályszóda moláris tömege: M = (106+180) = 286 g/mol, a kénsavé pedig : M = 2+32+4×16 = 98 g/mol.
196 gramm kénsavhoz tehát kell: (ez éppen 2 mol kénsav egyébként) m (kristályszóda) =(196/98)×286 = 572 gramm Na₂CO₃ × 10 H₂O képletű anyag, ennyi kristályszóda semlegesíti a kénsavat! :)

Remélem, így már "jobban" érthető valamennyire a feladat! :)
0

Nagyon szépen köszönöm.
0