Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek feladat

Főoldal » Középiskola » Matematika
379
Egy téglalap hosszabik oldala másfélszerese a rövidebbiknek. A hosszabbat 20%-kal csökkentjük, a rövidebbet 10%-kal megnöveljük.
a) Hány %-kal változott a területe?
b) Hány %-kal változott a kerülete?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
a=x
b=1,5x

K=2(a+b)
K=2(x+1,5x)=5x

T=ab
T=x*1,5x=1,5x²

új oldalak:
a=1,1x
b=0,8*1,5x=1,2 x

K=2(1,1x+1,2x)=4,6x

T=1,1x*1,2x=1,32


K: 4,6÷5=0,92 --> 8%-kal csökkent

T: 1,32÷1,5=0,88 --> 12%-kal csökkent
1