Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Legyszives irjatok le a teljes megoldast

Főoldal » Általános iskola » Fizika
916
Tekintsuk az Avogadro allandot NA=6,023·10 23-dikon molekula\kmol
a). szamitsatok ki az 1 kg szen-dioxidban (CO2) levo molekulak szamat
b). szamitsatok ki egy szen-dioxid-molekula tomeget
c.) szamitsatok ki 1 m³ CO2 ben levo molekulak szamat normal fizikai korulmenyek kozott (Vμ0=2,42 m³\kmol)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Fizika

Válaszok

1
A szöveg alatt az van, hogy általános iskola. Biztos? Nem középiskola?

A periódusos táblával kell kezdeni a megoldást.
Meg kell nézni a szén relatív atomtömegét: 12 (valójában 12,011, de kerekítsük 12-re)
Aztán az oxigén relatív atomtömegét: 16 (valójában 15,999, ezt is kerekítsük)

Akkor a CO₂ relatív molekulatömege 12+2·16 = 44
Ez azt jelenti, hogy 1 mol CO₂ tömege 44 gramm.

a) 1 kg = 1000 gramm, abban annyi mol CO₂ van, ahányszorosa az 1000 a 44-nek.
1000 = n·44
n = 1000 / 44 = ... számold ki.
Ez molban az anyagmennyiség.
A molekulák száma ennek a 6·10²³-szorosa, szorozd meg vele. (Nem hiszem, hogy 6,023·10²³-nal kellene szorozni, mindig kerekítjük 6·10²³-ra. De ha úgy gondolod, számolj a pontos értékkel.)
(A feladat szövegét egyébként nem jól írtad, 6·10²⁶ molekula/kmol volt bizonyára. 1 mol-ban van 6·10²³, 1 kilomolban pedig 6·10²⁶ darab)

b)
1 mol (vagyis 6·10²³ darab molekula) tömege 44 gramm, vagyis ha 1 darabnak a tömege m, akkor
6·10²³ · m = 44 g
m = `44/(6·10^23)` g
... osszad el. Ha nem megy, szólj, segítek. (Én számológépet használnék.)

c)
Normál körülmények között 1 mol gáz térfogata: 22,4 dm³ (liter)
A feladatban rosszul írták: 1 kilomol 0 °C-os gáz térfogata nem 2,42 m³, hanem 22,4 m³ lenne.

Először ki kell számolni, hogy az 1 m³ = 1000 dm³ hány mol.
Jelöljük n-nel. Ha 1 mol 22,4 dm³, akkor n mol ennyi:
n · 22,4 dm³ = 1000 dm³
n = 1000/22,4 = ... oszd el

A molekulák száma:
Ha 1 molban van 6·10²³ molekula, akkor n molban van n·6·10²³ darab.
n az előbb kijött, szorozd be.
Módosítva: 8 éve
0