Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek!

Főoldal » Középiskola » Matematika
337
Trigonometrikus egyenlet
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
`sin(3x) = cos(x)` / mivel cos(x) = sin(90°-x)

`sin(3x) = sin(pi/2 - x)` / arcsin

`arcsin` tulajdonságai miatt két eset:

`3x = pi/2 - x + 2k*pi` (x1)

`3x = pi - (pi/2 -x) + 2k*pi` (x2)

(általánosan a trig. egyenletek megoldásai:
`x_1 = arcsina + 2k*pi, x_2 = pi-x_1`

I.

`4x_1 = pi/2 + 2k*pi`

`x_1 = (pi+4k*pi)/8`

II.

`2x_2 = pi - pi/2 + 2k*pi`

`x_2 = (pi+4k*pi)/4`
Módosítva: 4 éve
0