Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

A fémek korróziója - Kémia 8.osztály

Főoldal » Általános iskola » Kémia
486
Az ábra olyan kísérletet szemléltet, amelynek során rézlemezt helyeztek ezüst-nitrát-oldatba.

a) Melyik anyag oxidálódott?
b) Melyik anyag redukálódott?
c) Jelöld az elektronátmenetet!

Nagyon sürgős lenne, előre is köszönöm a segítséget!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
kémia, 8.osztály, SOS, fémek, korrózió, kísérlet, rézlemez, ezüst-nitrát, oxidáció, redukáció
0
Általános iskola / Kémia

Válaszok

1
Az egyes részfolyamatok:
Anód (+), oxidáció: Cu = Cu2+ + 2 e- (egy mol rézion és két mol elektron képződik);
Katód (-), redukció: 2 Ag+ + 2 e- = 2 Ag (2 mol ezüstion redukálódik 2 mol elektron hatására 2 mol fémezüstté) !

A bruttó egyenlet tehát: (kiesnek az elektronok és a következő lesz) Cu + 2 Ag+ = Cu2+ + 2 Ag !
Oxidálódott a réz, redukálódtak az ezüstionok, így az ezüst "oxidálta" a rezet, tehát az ezüst volt az oxidálószer a folyamatban, következésképpen a réz volt a redukálószer! :)

Remélem így világos és érthető voltam! :)
2