Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Hatványozás

Főoldal » Általános iskola » Matematika
582
Letudnátok írni, hogy hogyan kell megoldani és mi az eredmény?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
17)
2³·2⁷
Azonos alapú hatványok szorzata

Nem szükséges így kifejteni, de jobban látszik:
2³ = 2·2·2
2⁷ = 2·2·2·2·2·2·2
Ha összeszorozzuk, ez lesz:
2³·2⁷ = 2·2·2   ·  2·2·2·2·2·2·2
vagyis 10 darab 2-es lesz belőle, ami 2¹⁰.
Vagyis össze kellett adni a kitevőket: 3+7 = 10.

18)
2⁸ : 2⁴
Azonos alapú hatványok hányadosa.
Felírhatnánk így is:
`2^8 / 2^4 = (2·2·2·2·2·2·2·2)/(2·2·2·2)`
Remélem látod, hogy a nevezőben lévő 4 darab kettessel tudsz egyszerűsíteni, vagyis 4-gyel kevesebb 2-es lesz a számlálóban.
Magyarul: 2⁸ : 2⁴ = 2⁸⁻⁴ = 2⁴
Tehát osztásnál ha az alapok azonosak, ki kell vonni a kitevőket.

19)
(2³)⁵
Ez kifejtve:
2³·2³·2³·2³·2³
Ki lehetne fejteni még jobban, hogy csak 2-es legyen benne hatvány nélkül, de nem akarok olyan sokat írni. A szorzásnál láttuk, hogy a kitevőket össze kell adni:
= 2³⁺³⁺³⁺³⁺³ = 2¹⁵
Tehát össze kellett szorozni a 3-mat és az 5-öt.
0