Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Számtani sorozat

Főoldal » Általános iskola » Matematika
385
Zsolti immel-ámmal elkezdte olvasni a kötelező olvasmányt.
Első nap 12 oldalon rágta át magát. Minden nap 3-mal növelte az előző napi adagját.
Hány nap alatt olvasta el a 441 oldalas könyvet?

Nem a számsor felírásával kell megoldanunk. Előre is köszönöm!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
sorozat, számtani
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

2
12+12+(n-1)*3
(24+(n-1)*3)*n/2=441
n = 14 nap alatt olvasta el.
1

elsőn nap: 12

n-dik nap: 12+(n-1)*3
ez összesen n nap
össze lehet párosítani a legkisebb tagot a legnagyobbal. ugyanegyyi lesz a két köztesebb, és így tovább.

vagyis az összeg:

12+12+(n-1)*3

szorozva a párok számával, ami n/2

(24+(n-1)*3)*n/2=441

másodfokú egyenlet, n = 14.


vagy:


számtani sorozat, a0= 12, d= 3
2