Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Mivel egyenlő:

Főoldal » Általános iskola » Matematika
703
3 5
- + - = ?
4 6

7 5
- - - = ?
4 6

3 5
- x - = ?
4 6

3 5
- : - = ?
4 6

1; törtek összeadása
2; törtek kivonása
3; törtek szorzása
4; törtek osztása

Azt is írja már le valaki, hogy hogyan kell megoldani az ilyeneket, nagyon hálás lennék! :)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Törtek összeadása: A két törtet bővítéssel közös nevezőre hozzuk, majd a közös nevező fölött ősszeadjuk a számlálókat:
3/4+5/6 / a közös nevező megállapításához keresd meg a legkisebb olyan számot amiben a 4 és a 6 is megvan maradék nélkül. (12), ezután szorozd a számlálót és a nevezőt is ugyanazzal a számmal, amíg a nevező 12 nem lesz:
3*3/4*3+2*5/2*6=9/12+10/12=9+10/12=19/12
Tötek kivonása:A két törtet bővítéssel közös nevezőre hozzuk, majd a közös nevező fölött kivonjuk a számlálókat:
7/4-5/6 / a közös nevező megállapításához keresd meg a legkisebb olyan számot amiben a 4 és a 6 is megvan maradék nélkül. (12), ezután szorozd a számlálót és a nevezőt is ugyanazzal a számmal, amíg a nevező 12 nem lesz:
3*7/4*3-2*5/2*6=21/12-10/12=[tort21-10/12[/tort]=11/12
Törtek szorzása: A két törtet keresztben egyszerűsítjük és utána a számlálót a számlálóval és a nevezőt a nevezővel szorozzuk.
3/4*5/6 / ha a törtre keresztet rajzolsz az egyik vonal a 4-5 számokon, míg a másik vonal a 3-6 számokon megy át. Ezek közül a 4-5-nek nincs közös osztója nem változik semmi, viszont a 3-6-nak közös osztója a 3, ezért ezeket elosztjuk vele:
3:3/4*5/6:3=1/4*5/2 /most pedig vízszintesen egy törtvonalon elvégezzük a szorzásokat:
1*5/4*2=5/8
Törtek osztása: Először vesszük az osztó reciprokát, és kicseréljük az osztást szorzásra. Majd az előbb látható módon elvégezzük a szorzást.
3/4:5/6 / az osztó a müvelet második száma, ebben kell a számlálót és a nevezőt megcseréln, és az osztást szorzásra cserélnii:
3/4*6/5 / ha a törtre keresztet rajzolsz az egyik vonal a 3-5 számokon, míg a másik vonal a 4-6 számokon megy át. Ezek közül a 3-5-nek nincs közös osztója nem változik semmi, viszont a 4-6-nak közös osztója a 2, ezért ezeket elosztjuk vele:
3/4:2*6:2/5=3/2*3/5=3*3/2*5=9/10
0