Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kitermelési százalék

Főoldal » Középiskola » Kémia
356
Számítsd ki a kitermelési százalékot benzolra és klórra, ha 78 kg benzolból és 71 kg klórból 80 kg klór-benzol keletkezett!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
számolás, kitermelés
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

2
`C_6H_6 + Cl_2 -> C_6H_5Cl + HCl`

`n_(C_6H_6) = (78000g)/(78(g)/(mol)) = 1000` `mol`

`n_(Cl_2) = (71000g)/(71(g)/(mol)) = 1000` `mol`

`n_(C_6H_5Cl) = (80000g)/(112.5(g)/(mol)) = 711.11` `mol`

Mivel mindkét anyag `1:1` arányban reagál, ezért elméletben `1000` `mol` klór-benzolnak kellene keletkeznie.

Mivel csak `711.11``mol` keletkezett, ezért a kitermelés:

`(711.11mol)/(1000mol) = 71.11%`
1

Csatoltam képet.
1