Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sürgős

Főoldal » Középiskola » Matematika
421
Egy háromszög belső szögeinek aránya 2:5:11. Hány fokos a legkisebb szög?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

3
2 + 5 + 11 = 18
180 / 18 = 10°

a legkisebb 2 * 10 = 20°-os
0

1. Összeadod az arányszámokat: 2 + 5 + 11 = 18, tehát összesen ennyi rész van.
2. A háromszög belső szögeinek összege 180°, ezt kell elosztani 18 felé.

180 : 18 = 10°

3. A legkisebb szög 2 egység, tehát ezzel szorzol:

2 * 10°= 20°

Vagy

Háromszög belső szögeinek összege: 180 fok
Legyen
α = 2x
β = 5x
γ = 11x
Ekkor
α + β + γ = 2x + 5x + 11x = 18x = 180 fok
18x = 180 fok
x = 10 fok
Tehát:
α = 2 * 10 = 20 fok
β = 5 * 10 = 50 fok
γ = 11 * 10 = 110 fok
Tehát α, a legkisebb szög 20 fokos.
0

Jézus mekkora egy csicska vagy ember.... segítsen rajtad a hóhér akkor.
0