Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sürgős

Főoldal » Középiskola » Matematika
1521
Egy farmernadrág árát 20%-kal felemelték majd amikor nem volt elég nagy a forgalom az utóbbi árat 25%-kal csökkentették. Most 3600ft-ért lehet a farmert megvenni. Mennyi volt az eredeti ára? Válaszát számítással indokolja!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
3600 * 1,25 * 1,2 = 5400 forint volt.
Gondolom Rick ezt is lemásolja és őneki adják meg megoldásnak....
Módosítva: 4 éve
1

Szerintem ez a jó válasz!


farmernadrág eredeti árát nem ismerjük, ezért jelöljük x-szel. (x = 100 %)
Ennek az árát 20 %-kal felemelték, így a nadrágot 100 % + 20 % = 120 % -os áron vehetjük meg. Azaz ki kell számolni az x 120 %-át, ami : 1,2x

A farmernadrágnak ezt az árát pedig 25 %-kal csökkentették.
Ekkor 1,2x a 100 %, amit 25 %-kal csökkentettek (100 - 25 = 75), tehát a nadrág árának már csak a 75 %-át kell kifizetni, ami 3600 Ft. Tehát: 1,2x - nek a 75 %-a egyenlő 3600-zal. Ebből az x pedig kiszámítható.

1,2x × 0,75 = 3600
0,9x = 3600 / : 0,9
x = 4000

A nadrág eredeti ára 4000 Ft volt.
0