Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Ének házi

152
Légyszíves segítsetek !
Hunyadi László című operának a cselekményét nagyon jó lenne a segítség előre is köszi
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Ének/zene

Válaszok

1
Hunyadi László és hívei a királyra várakoznak. A tömegben nagy viták folynak arról, hogy uruk László túlságosan jóhiszemű a V.László magyar király és annak kormányzója Cillei Urlik irányába és ez megbosszulhatja magát. László bejelenti, hogy az érkező királyt vendégszerető tisztelet és bizalom kell, hogy övezze a várban. Rozgonyi, László leghívebb embere megérkezvén elmondja, hogy egy futárt fogtak el Cillei levelével, amiben a két Hunyadi (László és Mátyás) fejét ígéri Brankovics György szerb despotának. László most már belátja, hogy embereinek volt igaza.

Megérkezik a király. Kormányzója egyfolytában suttog a fülébe, hogy gyanút ébresszen a Hunyadiak ellen. A király eleinte bizalmat szavaz Lászlónak. A felajánlott várkulcsokat is visszautasítja azzal, hogy méltóbb kezekben nem is tudhatja azt, mint Hunyadiéban. A királyt kísérő zsoldosokat a vár katonái nem engedik be a várba, hangoztatva, hogy meg tudják védeni ők is a királyt és a várat. A király feldühödik ezen és Cillei ezt kihasználva még tovább szítja dühét, ezért V. László kiadja a parancsot László elfogására. Cillei Ulrik Rozgonyit bízza meg, hogy Hunyadit elfogja nem is sejtve, hogy az László egyik leghűségesebb embere. Amikor Cillei, Hunyadiék elveszejtésére kieszelt terve elbukik, László emberei megölik a kormányzót. "Meghalt a cselszövő, nem dúl a rút viszály"

Ettől kezdve a király retteg Lászlótól és Mátyástól, de képmutatóan testvérévé fogadja őket. Ezt követően a kirHunyadi László - opera -képtárály, Lászlóval érkezik Temesvárra, ahol Szilágyi Erzsébet fogadja őket. A király megnyugtatja őt, hogy fiai a bizalmát élvezik. Ekkor pillantja mag Gara Máriát, László menyasszonyát, akire azonnal szemet vet. Gara nádor észreveszi a király érdeklődő tekintetét a lánya iránt és felcsillan benne a hatalomvágy. Gara, aki Cillei halála óta befolyással van a királyra kéjesen suttogja: "Kezemben vagy király". A király bár megesküdött a várkápolnában, hogy a hunyadiakon nem áll bosszút Cillei haláláért, lelkében egészen más gondolatok fogannak meg benne.

A király visszatérve Budavári palotába. Gara Máriáról ábrándozik és szinte megváltás számára, amikor Gara nádor, László árulásáról számol be és kéri az engedélyt elfogására és kivégzésére. A király –két legyet egy csapásra -, gondolattal engedélyt ad a nádornak - "Menj, tedd fogollyá hű Garám, Hunyadi Lászlót neked átadom!" Úgy véli így megszabadul Lászlótól és Gara Máriát is megkaparintja, hiszen már nincs vőlegény.

A budai vár kertjében folyik Hunyadi László és Gara Mária lakodalma, amikor megjelennek a Gara által vezetett fegyveresek és elhurcolják Lászlót. László a börtönben két dologra gondol: menyasszonyára és a szabadságra, mikor megjelenik Mária, aki megvesztegette az egyik őrt, hogy így szabadítsa ki szerelmét. László azonban nemet mond, mert bízik a király igazságosságában. Eközben Gara érkezik, aki dühösen látja, hogy valakit beengedtek a rabhoz. Mikor megtudja, hogy az a valaki saját lánya, megtagadja Máriát. A szerelmesek búcsúzásakor "Áldjon meg isten, hős bajnokom..." – széttépi ölelésük láncát.

A budavári Szent György téren áll már a vérpad, ahol a Magyar hon egyik legnagyobb zászlósurát - az esküszegő V. László király engedélyével -, ki fogják végezni. Szilágyi Erzsébet hiába könyörög László fia életéért, hamarosan a vérpadra viszik. Háromszor sújt le a hóhér a pallosával, és László mégis sértetlen marad. Így kegyelmet kellene kapnia, de Gara parancsára: "vágd, bakó, vágd" , a bakó negyedszer is lecsap és az ifjú hős feje a porba hull.

Ha ezt kicsit lerövidíted (kiveszel belőle mondatokat), akkor szerintem jó lesz...
0