Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek házi segítsetek, sajnos nem ertem

Főoldal » Középiskola » Matematika
963
"A tanár észrevette, hogy az osztályban minden tanuló 6 lánnyal és 8 fiúval fogott kezet. A fiúk és a lányok közti kézfogások száma 5-tel kevesebb, mint az összes többi kézfogások száma. Hány tanuló volt az osztályban?"
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Van x lány és y fiú.
A fiúk és lányok közti kézfogások száma:
A lányok kézfogásai: x·8
A fiúk kézfogásai: y·6
Ez a kettő ugyanaz kell legyen, mert mindegyikben 1 lány - 1 fiú szerepel.

Az összes többi kézfogás:
Lány lányokkal: x·6/2
Azért kell 2-vel osztani, mert ha Andi kezet fog Beával, meg Bea kezet fog Andival, az valójában ugyanaz a kézfogás.
Fiú fiúval: y·8/2
Ugyanúgy, ha András kezet fog Bélával meg fordítva, az csak egyetlen egy kézfogás.
Ezek összege lesz az összes többi kézfogás, ami 5-tel kevesebb x·8=y·6-nál.

Ezeket tudjuk:
x·8 = y·6
x·6/2 + y·8/2 = x·8 + 5

Oldd meg az egyenletrendszert.
0