Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Egyenlet

Főoldal » Középiskola » Matematika
592
Jò e igy ahogy megcsináltam?
De a harmadiknál megakartam, plussz a törteseknél.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

5
Nem látom, hogy hol oldottad meg.
És melyik az, ami nem megy?
Módosítva: 8 éve
0

Nézzük mondjuk ezt:
`4(x-1/3)=0`
1/3-ot nem adhatunk most hozzá a két oldalhoz, mert ami a zárójel belsejében van, azzal nem szabad semmit sem kezdeni. Majd csak akkor lehet, ha eltüntettük a zárójelet.
A 4 és a zárójeles kifejezés szorozva van. Ezért nem tehetjük azt, hogy mondjuk kivonunk 4-et, csak azt tehetjük, hogy osztunk 4-gyel (mivel most szorozva van 4-gyel).
`(x-1/3)=0`
A bal oldalról az osztás miatt eltűnt a 4, a jobb oldalon 0 osztva 4-gyel az 0.
A bal oldalon el is hagyhatjuk a zárójelet, mert már nincs szerepe:
`x-1/3=0`
Adjunk hozzá 1/3-ot mindkét oldalhoz:
`x=1/3`
Kész.
Módosítva: 8 éve
0

`1/2 x + 3/4 = 0`
Vonjunk ki 3/4-et:
`1/2 x = -3/4`
szorozzunk 2-vel:
`x = -3/2`
Kész.
0

`x/6 = 0`
szorozzunk 6-tal:
`x = 0`
kész
0

`(1/2 x + 1/4)-(-x-1/2)-(-1/3x-3/4)=5/6`
Először a zárójeleket kellene felbontani. Az elsőt könnyű, azt egyszerűen el lehet hagyni:
`1/2 x + 1/4-(-x-1/2)-(-1/3x-3/4)=5/6`
A második zárójeles kifejezés ki van vonva (van előtte egy mínusz jel), ezért úgy lehet a zárójelet elhagyni, ha közben mindent ellenkező előjelűre váltunk, ami a zárójelen belül volt. `-x`-ből `+x` lesz, `-1//2`-ből `+1//2`:
`1/2 x + 1/4+x+1/2-(-1/3x-3/4)=5/6`
A harmadik zárójel előtt is mínusz van, ott is minden ellenkezőjére fordul:
`1/2 x + 1/4+x+1/2+1/3x+3/4=5/6`
Most az x-es tagokat egymás mellé kell tenni:
`1/2 x+x+1/3x + 1/4+1/2+3/4=5/6`
aztán össze kellene vonni őket. A közös nevező 6 lesz:
`3/6 x+6/6x+2/6x + 1/4+1/2+3/4=5/6`
`11/6 x + 1/4+1/2+3/4=5/6`
Az x nélkülieket is a bal oldalon össze kellene vonni, amihez azokat is közös nevezőre kell hozni. Ott 4 a közös nevező:
`11/6 x + 1/4+2/4+3/4=5/6`
`11/6 x + 6/4=5/6`
A `6//4`-nél tudunk 2-vel egyszerűsíteni:
`11/6 x + 3/2=5/6`
Vonjunk ki `3//2`-et:
`11/6 x =5/6- 3/2`
A jobb oldalon megint közös nevező kell, az most a 6:
`11/6 x =5/6- 9/6`
`11/6 x =-4/6`
Szorozzunk 6-tal:
`11 x =-4`
Osszunk 11-gyel:
`x =-4/11`
0