Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

FIZIKA

Főoldal » Általános iskola » Fizika
896

Az elektromos áram mely hatását hasznosítjuk a következő eszközökben: kávéfőző, vasmagos tekercs, vízbontó készülék, izzólámpa, szívritmus szabályozó?
Mit kell tenni áramütés esetén a bajba jutott személlyel?
Mit nevezünk galvánelemnek és akkumulátornak?
Írd az állítások elé, hogy hamis vagy igaz az állítás! (A hamis állításokat tedd igazzá!)
……… Hálózatra kapcsolt készülékeket lehet szerelni.
……… Nem megfelelő szigetelésű gépek használata nem balesetveszélyes.
……… A defibrillátor olyan készülék, mely áramütéssel menti az életet.
……… A pacemaker beépített szívritmus szabályozó.
……… Az EKG az agy elektromos jelenségeit vizsgálja.
……… Az EEG a szív elektromos jelenségeit vizsgálja.
……… A lakás elektromos hálózatában a villanyóra után található az áramvédő kapcsoló, közismertebb nevén FI-relé.
……… A lakás elektromos hálózatában a kismegszakítóknak akkor van feladata, ha a megengedettnél erősebb áram lép fel egy áramkörben.
42 V feszültségű áramforrásra sorosan kapcsoltunk egy 40 Ω és egy 80 Ω ellenállású fogyasztót. Mekkora az eredő ellenállás és az áramkörben folyó áram erőssége? Mekkora a 40 Ω ellenállású fogyasztó kivezetései között mérhető feszültség?
Mekkora annak a porszívónak a teljesítménye, amelyet 230 V feszültségű áramforrásról működtetünk és a rajta áthaladó áram erőssége 7 A?
Mekkora annak a kávéfőzőnek a teljesítménye, amelyet 230 V feszültségű áramforrásról működtetünk, és a rajta áthaladó áram erőssége 5 A?
48 V feszültségű áramforrásra párhuzamosan kapcsolunk egy 40 Ω és egy 60 Ω ellenállású fogyasztót. Mekkora a fogyasztók kivezetései között mérhető feszültség? Mekkora az egyes fogyasztókon, illetve a főágban folyó áram erőssége?
Egy személyi számítógépet 230 V feszültségű áramkörre kapcsolunk. Mekkora munkát végez az áramforrás elektromos mezője 4 óra alatt, ha az áramerősség 50 mA?
Egy robogó lámpáján 1,5 A erősségű áram halad át. A lámpát 12 V nagyságú áramforrásról működtetjük. Mekkora munkát végez az elektromos mező, ha a motor lámpája 90 percig folyamatosan be van kapcsolva?
Egészítsd ki a mondatokat!
A tranzisztorok ………………... és ………………. használhatók.
Speciális diódák a ………………….. és a ………….…….. .
A 230 V feszültségű áramforráshoz kapcsolt kézi fúrógép teljesítménye 550 W.
Mennyi ideig lehet használni 1,1 kWh elektromos energia felhasználásával? Mekkora erősségű áram halad át a fúrógép motorján?
A 230 V feszültségű áramforráshoz kapcsolt porszívó teljesítménye 1200 W.
Mennyi ideig lehet használni 2,4 kWh elektromos energia felhasználásával? Mekkora erősségű áram halad át a porszívó motorján?

Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Fizika

Válaszok

1
Kávéfőző: Felforralja a vizet, őrölje a kávét.
Vasmagos tekercs: szerepe, hogy az ilyen eszközök gerjesztés igényét csökkentse, azaz az eszközben egy adott árammal vasmag alkalmazása mellett nagyobb mágneses indukciót hozhatunk létre. További fontos szerepe a mágneses fluxus vezetése, ami által árnyékolási funkciót is elláthat.
Vízbontó: Elektrolizáló képességét. Felszakítja a kémiai kötéseket.
Izzólámpa: Felhevíti a wolfram szálat.
Szívritmus szabály.: Fenntartja a szív helyes működését.

El kell távolítani ha még áram alatt van a személy az áram alól. Ezt egy nem vezető anyaggal kell tenni. Majd hívni a mentőket, és elkezdeni az újraélesztést, ha olyan állapotban van.

galvánelem:A galvánelem két elektródból (fél cellából) áll. A legegyszerűbb galvánelem az, amikor a két tiszta fémelektród saját ionjait tartalmazó sóoldatba merül.
akkumulátor:Az akkumulátor elektromos energiát tároló berendezés, amely töltésekor a bevezetett villamos energiát vegyi energiává alakítja, mert ebben a formában huzamosabb ideig tárolni tudja.

H
H
I
I
I
I
I

Re=40+80=120ohm
I=42/120=0,35A
U=0,35*40=14V

P=230*7=1610W

Re=40*60/100=24ohm
U=48V
I=48/24=2A
I=48/40=1,2A
I=48/60=0,8A
W=UIt=230*0.05*14400=165600

W=1,5*12*5400=97200
feszültségstabilizáció, villamos jelek erősítésére
elektroncső, félvezető

t=1100/550=2h=7200s
I=550/230*7200=3,31*10-4

t=2400/1200=2h=7200s
I=1200/230*7200=7,24*10-4

Ha láttad, akkor jelöld majd meg helyes megoldásként is! Köszi!
1