Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek feladat

Főoldal » Középiskola » Matematika
356
Határozzátok meg azt a héttagú mértani haladványt, amelynek első három tagjának az összege 26 és
utolsó három tagjának összege 2106.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
a₁+a₂+a₃=26
a₅+a₆+a₇=2106

a₁+a₁·q+a₁·q²=26
a₁·q⁴+a₁·q⁵+a₁·q⁶=2106

a₁·(1+q+q²)=26
a₁·q⁴·(1+q+q²)=2106 az alsó egyenletet elosztod a felsővel

q⁴=81
q=3 vagy q=-3

Ha q=3 akkor a₁=2
Haq q=-3 akkor a₁=26/7
Ellenőrzésképpen írd fel mindkét esetben a sorozat első hét tagját!
0