Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Vektorok, SOS!

Főoldal » Középiskola » Matematika
377
Valaki tudna segíteni a 6. és a 47. feladat megoldásában?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Mintha ezzel a kéréssel már két napja is találkoztam volna.
A 6-os feladatsornál skalárszorzatra a következő képlet használatos:
`vec a*vec b:=|a|*|b|*cos(phi)`.
Azt kell tudni róla, bal oldali szorzásjel két vektor skalárszorzatának a jele, míg jobb oldaliak meg közönséges szorzásokat jelölnek.
Ha megadják a skalárszorzat értékét és a vektorok hosszértékeit (abszolút értékeit) akkor nem lehet semmi gond, mert alkalmazni kell a `cos(phi)=frac{vec a*vec b}{|a|*|b|}` képletet. A kapott [-1, 1] intervallumbeli értéket illik visszakeresni a függvénytáblázat vagy kalkulátor segítségével.

A 47-es feladatnál megadták az egyik vektor abszolút értékét `|a|=5` és a vektorok bezárt `phi=42°`-os szögét valamint a `vec a*vec b=10`-es skaláris szorzat értékét és keressük a másik vektor abszolút értékét, akkor az alkalmazandó képlet a következő:
`|b|=frac{vec a*vec b}{|a|*cos(phi)}`. Vigyázz itt úgy kezd a munkát, hogy kiszámolod a `phi` koszinuszát.


Módosítva: 4 éve
0