Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika 10.osztály

Főoldal » Középiskola » Fizika
1186
A folyadékok tágulását vizsgáló kísérletben etil-alkoholt használunk, az edényben és a hozzá csatlakozó üvegcsőben a folyadék együttes térfogata 200 cm³. A cső keresztmetszete 0,25 cm² . A kezdeti hőmérséklet 18 °C . Mennyivel emelkedik a csőben a folyadékoszlop szintje, ha a hőmérséklet
50 °C -ra nő? Az edény tágulásától eltekintünk. (βalkohol=1,1⋅10-³ 1\°C)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
V₀ = 200 cm³
ΔT = 50°C - 18°C = 32 °C
β = 1,1·10⁻³ 1/°C
----
A térfogatnövekedés:
ΔV = V₀·β·ΔT = ... számold ki

Ennyi köbcentivel nő a térfogat; ha azt elosztod a cső keresztmetszetével, megkapod a magasságot, amivel nő a szint.
Ha a köbcentit négyzetcentivel osztod, akkor cm-ben kapod meg a magasságot.
2