Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia

270
Az alumínium fizikai és kémiai tulajdonságai? A bauxit ércből hogyan nyerik ki iparilag az alumínium-oxidot? Az alumíinium szerepe az iparban.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Kémia

Válaszok

1
FIZIKAI TULAJDONSÁGOK:
Ezüstfehér színű, csillogó lágy könnyűfém. Nagyon jól hengerelhető, nyújtható. Kiváló hő- és elektromos vezető. Sűrűsége 2,7 g/cm3.

KÉMIAI TULAJDONSÁGOK:
Nem korrodeálódik, vékony oxidrétege megvédi. Az oxidréteget leoldva, a fém gyorsan oxidálódik. Égése vakító fényes lánggal történik

A bauxitból az alumíniumot kétlépcsős technológiával állítják elő. A folyamat első fázisában a sokösszetevős bauxitból iparilag tiszta alumíniumoxidot, timföldet állítanak elő. A második menetben a timföldből elektrolitikus kohósítással állítják elő a fémalumíniumot.

Az alumíniumot és az ötvözeteit az iparban nagy mennyiségben alkalmazzák a kis sűrűségük és a kedvező mechanikai sajátságaik miatt.

Ötvözetek formájában repülőgépek, gépkocsik, gyártásáracsomagolóanyagként (alufólia, üdítős dobozok), por alakbanredukálószerként fémek előállításárafedőfestékként megfelelő kötőanyaghoz keverve (metál festékek)elektromos huzalok gyártásaszerkezeti elemek gyártása (állványok stb.)fémek előállítása (aluminotermia)vegyiparban az ellenállóság kihasználásatimsóútjelző táblák

1