Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek 8.osztály

Főoldal » Általános iskola » Matematika
413
a, számítsd ki annak az egyenes hasábnak a térfogatát és a felszínét melynek 6cm oldalú szabályos háromszög, melynek magassága 5,2 cm


b, számítsd ki annak az egyenes hasábnak a térfogatát és a felszínét melynek 10cm és 15 cm oldalhosszúságú paralerogramma, melynek a hosszabb oldalához tartozó magassága 8 cm
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
1
Általános iskola / Matematika

Válaszok

2
a)
a=6 cm
M=5,2 cm
V=?
A=?

Talap=a*ma/2

ma=? Pitagorasz-tétel:
a²=ma²+(a/2)²
6²=ma²+(6/2)²
36=ma²+9 /-9
ma²=27
ma= 27 ≈5,19 cm

Talap=6* 27 /2
Talap=9 3 ≈15,59 cm²

Tpalást=3*a*m
Tpalást=3*6* 27 
Tpalást=54 3 ≈93,53 cm²

A=2Talap+Tpalást
A=2*9 3 *54 3 
A=2916 cm²

V=Talap*M
V=9 3 *5,2≈81,05 cm³
Módosítva: 4 éve
1

b)
a=15 cm
b=10 cm
ma=8 cm
Ez így hiányos feladat, mert nincs megadva az egyenes hasáb magassága, se térfogata, se semmi, amiből azt ki lehetne számolni. Annyit tudok segíteni, hogy kiszámolom az alap, azaz a paralelogramma területét.

Talap=a*ma
Talap=15*8=120 cm²

Vagy várjál.. Akkor az 10 cm a magasság, csak nem írtad le. Mert ennek a feladatnak a szempontjából lényegtelen, hogy milyen hosszú a b oldala a paralelogrammának. Akkor így csinálom meg:

M=10 cm

A=2Talap+Tpalás

Tpalást=4*a*M
Tpalást=4*15*10=600 cm²

A=2*120+600=840 cm²

V=Talap*M
V=120*10=1200 cm³
Módosítva: 4 éve
1