Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia feladat 10.osztály

Főoldal » Középiskola » Kémia
621
CxHy
V=1dm³ -> tömege:1,06g (25°C)
m%: C=92,3% H=7,7%
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Ez a szénhidrogén valamilyen gáz.
T = 25 °C = 298 K
Bizonyára normál légköri nyomáson van mindez:
p = 100 kPa = 10⁵ Pa
V = 1 dm³ = 10⁻³ m³

Az egyetemes gáztörvény szerint:
p·V = n·R·T
10⁵·10⁻³ = n·8,314·298
→ n = 0,04 mol a gáz anyagmennyisége

m = 1,06 g
akkor 1 mol szénhidrogén tömege 1,06/0,04 = 26,5 g lenne
Ennek a 92,3%-a szén: 24,46 g
7,7%-a hidrogén: 2,04 g

Kerekítve 24g szén és 2g hidrogén. (Azért nem jön ki pontosan, mert mérési hibák és számolási pontatlanságok vannak.)
2·12g C és 2·1g H
Vagyis C₂H₂ (ami az acetilén)
Módosítva: 8 éve
1