Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Szöveges egyenletek (8.o.)

Főoldal » Általános iskola » Matematika
484
Sziasztok!
Valaki segítene megoldani a képen látható 4 szöveges feladatot a 20. feladatig bezárólag?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

5
17.)
Anna: x+5
Bea: x
Cili: x-10

3(x-10)=x+5+x
3x-30=2x+5 /+30
3x=2x+35 /-2x
x=35

Azaz:
Anna: 35+5=40 éves
Bea: 35 éves
Cili: 35-10=25 éves

Ell: 40+35=75 75÷3=25

Tehát 15 év múlva lesz.

0

18.)
Apa: x+31
Fiú: x
Lány: x-4

x+x-4=x+31
2x-4=x+31 /+4
2x=x+35 /-x
x=35

Ell: 35+(35-4)=35+31
35+31=35+31
66=66

35-22=13, azaz 13 év múlva lesz ez.
0

19.)
Egyik: 5
Másik=4*5=20
Tehát 15 év a korkülönbség, azaz

3x=x+15 /-x
2x=15 /÷2
x=7,5

Ell:
3*7,5=22,5
7,5+15=22,5

Egyik testvér 7,5 éves lesz, a másik pedig 22,5 éves.

0

20.)
x+y+z=15

z=x+6
He egyenlő időközönként születtek, akkor
y=x+3
Tehát:
x+x+3+x+6=15
3x+9=15 /-9
3x=6 /÷3
x=2

Azaz, a legfiatalabb 2, a középső 5, a legidősebb pedig 8 éves.

Ell: 2+5+8=15
0

Remélem, hogy nem baj, hogy darabonként írtam! Illetve, ha van kérdésed, csak szólj!
0