Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Elegyítéses feladat

Főoldal » Felsőoktatás » Kémia
324
500 g 25 tömegszázalékos sósav oldatot szeretnénk előállítani 31 tömegszázalékos és 10 tömegszázalékos sósavoldat elegyítésével.
Melyikből mennyit kell felhasználnunk?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
kémia, számolás, keverés
0
Felsőoktatás / Kémia

Válaszok

1
500g 25%os kell azaz 125g sósav van az oldatban

ha az oldat 500 g akkor a két másik összege is annyi lesz ezért egyik legyen (m)g tömegű másik (500-m)g

m*0,31+(500-m)*0,1=125
ezt levezeted
m=357,1 g oldat de az adatpontosság miatt = 3,5*10^2 a helyesebb megoldás, mert csak 2 értékesjegyig tudjuk a tömegszázalékokat
Ell:
357,1 * 0,31 110,7
142,9 * 0,1 14,29
500g 124,99=125
1