Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Másodfokú egyenlet

Főoldal » Középiskola » Matematika
488
1. Az ax²+6x-1=0 egyenletben határozzuk meg az a paraméter értékét ùgy hogy az egyenlet egyik megoldása a) x=-3 legyen b) az egyenletnek 1 valós megoldása legyen c) az egyenletnek két különbözõ valós megoldása legyen.
2. írjunk fel olyan másodfokú egyenletet,amelynek gyökei: 1/3 és -2/5
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
1.a)
csak be kell helyettesíteni:
a*(-3)^2+6*(-3)-1=0
9a-18-1=0
a=19/9
b)
D=0
D=6^2-4*a*(-1)=0
36+4a=0
a=-9
c)
D>0
az előző megoldásából:
D=36+4a>0
a>-9

2.
(x-1/3)(x+2/5) ez az alap és ezt bármennyivel lehet szorozni, ugyanazok lesznek a gyökök. Most ez legyen 15, mert ez a legkisebb közös többszörös, így nem lesznek törtek a végén.
15*(x-1/3)(x+2/5)=15x^2+6x-5x-2=15x^2+x-2
0