Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia

Főoldal » Középiskola » Kémia
347
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
2 dm3 tekintsük 25°C-nak 0,1MPa = 100kPa ezért ezek a gázok standard állapotúak a moláris térfogat jele: Vm=24,5 dm3/mol
(amúgy ezt most változtatták meg eddig 101,3kPa nyomáson beszéltünk standard állapotról)
Ha 2 dm3 gázunk van akkor n=V/Vm=2/24,5 = 0,08163 mol --*6*10^23 (avogadro-szám)-->
N=0,489 * 10^23 = 4,89*10^22 db (H2S, H2, HCl, O2)
Ez mindegyikra igaz!!!
Tömegre már nem...
MH2S=34 g/mol Ezt mind szorozzuk az előbb kiszámolt n-el ----> mH2S=2,78g
MH2=2 g/mol mH2=0,163g
MHCl= 36,5 g/mol mHCl=2,97g
MO2= 32 g/mol mO2=2,61g

Ha nagyon fancy akarsz lenni és nem hiszed el hogy 100kPa 25°C az standard mert nem is az akkor számolhatsz egyetemes gáztörvénnyel
PV=nRT
P nyomás
V térfogat
n anyagmennyiség
R egyetemes gázállandó = 8,314 J/mol*K
T hőmérséklet KELVINBEN!!!!! celsius kelvin váltó X °C = X + 273.15 Kelvin
Amúgy azért nem 100kPa-on standard és Vm=24,5 mert ha kiszámolod
PV=nRT
P*V/n = RT (V/n=Vm)
Vm= RT/P = 8,314 * (25+273,15)/100 = 24,788 dm3/mol nem pont 24,5 :D
Módosítva: 4 éve
1