Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kristályvizes számolás?

Főoldal » Felsőoktatás » Kémia
593
A kristályos Na2CO3 62,94 tömegszázalék vizet tartalmaz. Mi a kristályos só képlete?
A (Na)= 22,99; A (C)= 12,01; A (O)= 16,00; A (H)= 1,01
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
kémia, számolás, kristályvíz
0
Felsőoktatás / Kémia

Válaszok

1
Vegyünk 100g-mot az anyagból

`Na_2CO_3: 37.06g -> 0.35 mol`
`H_2O: 62.94g -> 3.5 mol`

Ha elosztom őket, megkapom az arányt:
`n_(Na_2CO_3):n_(H_2O) = 1:10`

Tehát a képlet:
`Na_2CO_3 * 10H_2O`

1