Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Mi a képlete?

Főoldal » Felsőoktatás » Kémia
390
Van egy ismeretlen szénhidrogén, mely 85,6 w/w% szenet és 14,4 w/w% hidrogént tartalmaz.
Mi a tapasztalati képlete?
M(szénhidrogén)= 84,18 g/mol?
A (H)= 1,01; A (C)=12,01
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
kémia, számolás, képlet
0
Felsőoktatás / Kémia

Válaszok

1
Vegyünk 100g-mot az ismeretlen vegyületből

`C: 85.6g -> 7.13mol`
`H: 14.4g -> 14.4mol`

Ha elosztom a két anyagmennyiséget, akkor látom, hogy:
`n_(C):n_(H) = 1:2`
(tehát vagy egy cikloalkán, vagy alkén)

`C_xH_(2x)`

Mivel
`M = 84.14g`
És az összetételből következtethetek arra, hogy:
`M = 12x + 2x`

Ezért felírhatom, hogy:
`84.14g = 12x + 2x`
Melyből
`x = 6`

Tehát a képlet:
`C_6H_12`
(a hexén egy izomerje, vagy a ciklohexán egy izomerje)
0