Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Tudna valaki segíteni ebben a logaritmusos feladatban?

Főoldal » Középiskola » Matematika
394
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
A sárga függvénytáblázatok 21-23 oldalain találod meg a hatványozás, gyökvonás és logaritmus ide vonatkozó azonosságait.

c.) `log_4 sqrt(2)=log_(2^2) 2^(1/2)=frac{lg (2^(1/2))}{lg 2^2}=frac{(1/2)*lg2}{2*lg2}=1/4` Itt lásd a gyökvonás azonosságaiból az egyéb azonosságokat, kapcsolatot a különböző alapú logaritmusok között, valamint az azonos alapú logaritmusok közül a gyökre és hatványra vonatkozó azonosságait. (A megoldásokban a kapcsolatot úgy keressük, hogy amit lehet átírunk mindent tízes alapú logaritmusra.)
f.) `log_frac{1}{root(4)(5)} root(5)(5)=log_(5^(-1/4)) 5^(1/5)=frac{(1/5)*lg5}{(-1/4)*lg5}=-4/5`. Az f.) feladatnál lásd a kapcsolatot a különböző alapú logaritmusok között és ugyanazt az elvet használom, mint a c.) feladat megoldása során, valamint az azonos alapú logaritmusok közül a gyökre és hatványra vonatkozó azonosságait.

a.)`10^(1+lg5)=10*10^(lg5)=10*5=50` Az a.) feladat megoldásánál az azonos alapú hatványokkal dolgozunk, majd használjuk a logaritmus definícióját, amit "az első elnyelési tulajdonságnak" is neveznek.
e.)`2^(3-log_4 25)=2^(3-log_(2^2) 5^2)=2^(3-frac{lg5^2}{lg2^2})=2^(3-frac{2*lg5}{2*lg2})=2^(3-log_2 5)=frac{8}{5}` Az e.) feladat megoldása során a második egyenlőségnél megyünk át a 10-es alapú logaritmusra, majd használjuk az azonos alapú hatványokra vonatkozó azonosságokat, végül a befejezésnél ismételten a logaritmus definíciója kerül alkalmazásra.
i.)`16^(log_4 5-log_2 3)=16^(frac{lg5}{2*lg2}-log_2 3)=16^(frac{lg sqrt(5)}{lg2}-log_2 3)=16^(log_2 sqrt(5)-log_2 3)=16^(log_2 frac{sqrt(5)}{3})=(2^4)^(log_2 frac{sqrt(5)}{3})=(2^(log_2 frac{sqrt(5)}{3}))^4=(frac{sqrt 5}{3})^4=frac{25}{81}`. Az i.) feladat megoldása során először a 10-es alpú logaritmusra váltunk, majd az azonos alapú logaritmusokra vonatkozó azonosságai közül a hányados logaritmusára vonatkozó azonosság kerül alkalmazásra. A feladat befejezésénél elő kerül a hatvány hatványozása és a logaritmus definíciója.
Módosítva: 4 éve
1