Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Mekkora ennek az oldatnak a V/V%-os összetétele?

Főoldal » Felsőoktatás » Kémia
420
Mekkora annak az oldatnak a V/V%-os összetétele, amelyet úgy
készítettünk, hogy egy 500 cm3 térfogatú mérőlombikba 32,97 cm3 izopropanolt ((CH3)2CHOH) bemérünk, majd vízzel elegyíttettük, és a termikus egyensúly beállta után, azt vízzel jelre töltöttük?

Szükséges adatok:
M((CH3)2CHOH) = 60,10
M(H2O) = 18,02
ρ(oldat) = 0,9871 g/cm3
ρ((CH3)2CHOH) = 0,8035 g/cm3
ρ(H2O) = 0,9971 g/cm3
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
kémia, térfogat, számolás, számítás, térfogatszázalék
0
Felsőoktatás / Kémia

Válaszok

1
Én így csinálnám, de nem biztos, hogy helyes a gondolatmenetem:

Számoljuk ki a tömegeket:
`m_((CH_3)_2-CH-OH) = 32.97*0.8035 = 26.49g`

`m_(oldat) = 500*0.9871 = 493.6g`

`m_(H_2O) = 493.6-26.49=467.1g`

Ebből átválthatunk térfogatra:

`sumV = 467.1g*0.9971+26.49g*0.8035=487cm^3`

A többi térfogat a kontrakció/dilációból adódik (olyan, mintha minden hidrogénkötést megnyújtanánk az oldatban) - de az elméleti össztérfogat az ennyi.

`psi_((CH_3)_2-CH-OH) = (32.97cm^3)/(487cm^3) = 6.770V%`

`psi_(H_2O) = (454cm^3)/(487cm^3) = 93.23V%`
Módosítva: 4 éve
0