Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika, optika, lencsék

Főoldal » Középiskola » Fizika
853
Egy 20 cm fókusztávolságú gyűjtőlencse egy tárgyról kétszeres nagyítású képet ad.
a, Mekkora a kép és a tárgy egymástól való távolsága?
b, Készítsünk ábrát is

A megoldás elvileg: (90 cm; 10 cm)

Ha kérhetném, egy kis magyarázatot is tudnátok hozzá adni?
(Tényleg szeretném megérteni, de órán még azt se tanították meg, hogy a leképezési törvényben a k a képtávolság és t a tárgytávolság.)
Köszönöm szépen előre is!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
f=20cm
N=2
N=k/t
1/f=1/t+1/k

2=k/t
2t=k

1/20=(1/2t)+(1/t)
1/20=3/2t
2t=60
t=30cm

k=2t=60cm
60+30=90cm
0