Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Transzformátor

Főoldal » Középiskola » Fizika
1128
Egy transzformátor primer áramerőssége 450 mA , menetszáma 2000 . A szekunder áram erőssége 2.6 A , a feszültsége 18 V .

Mekkora a primer feszültség? U_p = ?
Mekkora a szekunder tekercs menetszáma? N_sz = ?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

2
Csatoltam képet.
1

A feszültség egyenesen, az áramerősség oedig fordítottan arányos a mentszámmal. Azaz:

Np/Nsz=Up/Usz=Isz/Ip

Ip=450 mA=0,45 A
Np=2000
Isz=2,6 A
Usz=18 V

Up=?
Nsz=?

Behelyettesítek a képletbe:

2,6/0,45=Up/18

Megoldom az egyenletet: Up=104 V

A másik:

104/18=2000/Nsz

Megoldom az egyenletet: Nsz=4500/13
1